Terapia 3C este un proces terapeutic sinaptogenetic.
Terapia 3C este o metod de recuperare pe care antrenorul de arte martiale Paul Cojocaru, centura neagă 4 dang – Qwan Ki Do, a dezvoltat-o pe parcursul a peste 16 ani de lucru cu copiii autisti. Metoda este una empirica, urmând ca ea sa fie validata stintific. In acest moment cercetarea este in desfăsurare.
Terapia 3C porneste de la idea optimista ca n fiecare copil autist exista in stare latenta potentialul unui copil tipic. Noi oferim o alternativa, o nouă metoda de a trezi la viata acest potential, de a reda copilul autist societatii sau cel putin de a-l aduce cât mai aproape de aceasta, ajutându-l sa se integreze si sa reuseasc sa fie productiv pentru el si pentru societate. Activarea sau reactivarea functiilor psihomotorii prin stimularea codata a caii eferente este metoda prin care Terapia 3C a devenit atât de eficienta si cunoscuta.
Terapia 3C nu se afla in contradictie cu niciuna din terapiile utilizate in prezent in tratarea autismului.
Un alt aspect important este că Terapia 3C nu se substituie niciunei alte metode terapeutice din procesul global de recuperare.
Cui se adreseaza Terapia 3C?
Am elaborat si utilizat Terapia 3C pentru a ajuta copiii cu autism. Terapia 3C a fost creat special pentru ei si pot spune, făr sa exagerez, ca a fost creat cu ei si de către ei. Spun asta findcã tot ce am avut de fäcut a fost sa observ, sa adaptez si sa eficientizez permanent procesul terapeutic, în raport cu ceea ce observam la copiii cu care lucram.
De-a lungul timpului am mai lucrat si cu copii cu altfel de deficiente (sindrom Domn, sindrom Rest, Parapareza spastica,
Tetrapareza spastic, etc). Rezultatele au fost remarcabile, dar find vorba de un număr mic de persoane, nu ne putem raporta la ele pentru a cuantifica efectele pozitive ale terapiei în deficientele respective. În prezent am câtiva colegi terapeuti care lucreazã cu bătrâni care au diferite patologii (ave, Alzheimer, etc) si care înregistreaza progrese semnificative în procesul de recuperare al acestora. Aventura autocunoasterii este la fel de captivant pentru toti si ofer suficient motivatie pentru a conduce la progrese semnificative si la atingerea obiectivelor finale ale procesului terapeutic.
Ce poate face Terapia 3C?
Terapia 3C construieste, la copilul autist, comportamente psihomotorii autonome si adaptative, bazate pe abilitati psihomotrice de baza, ca urmare a construirii gândirii motrice si a dezvoltrii inteligentei motrice. Copilul va învata sã dispună in mod constient si voluntar propriul potential psihomotor. Va constientiza contextul in care se afla, il va raporta siesi si se va raporta contextului intr-un mod eficient. Va învat ce înseamn disciplina, ca urmare a dobândirii unei discipline de gândire solicitate pentru indeplinirea task-urilor unor exercitii. Disciplina de miscare o induce pe cea de gândire, la copilul autist. Este un proces invers fata de cel al unei persoane tipice.
Va obtine un minim de abilitati de comunicare si lingvistice prin invatarea sensului unor comenzi elementare.
Va dezvolta increderea n sine prin constientizarea propriului potential de miscare. Constientizarea propriului potential de miscare si optimizarea acestuia va aduce o mbunătatire a mecanismelor de echilibrare emotionala, la copilul autist. Va descoperi satisfactia reusitei si va manifesta dorinta de a experimenta lucruri noi.
Va putea utiliza abilittile dobândite, într-un mod autonom si contextualizat, in viata de zi cu zi.
Ce nu poate face Terapia 3С?
Terapia 3C nu se poate substitui unei terapii care vizeazã construirea de deprinderi specializate – cum sunt terapia de tip ABA sau logopedia.
Dacă doriti să invati copilul sã vorbeascã, va trebui s lucrati cu un logoped sau s faceti dumneavoastr acest lucru, findcã desi copilul câstig la capitolele vizate de terapia noastr trebuie învatat si ce anume trebuie sã facă.
Dobândirea unui comportament social autonom si adaptativ este de competenta terapeutilor de pe ariile cognitiv-comportamentale.
Dacă doriti de exemplu să învati copilul s se îmbrace singur, va trebui sã faceti dumneavoastr acest lucru. Rolul printelui este foarte important, în dezvoltarea emotional a copilului si în dobândirea unor abilitti de autoservire, de baza.
Terapia 3C nu poate forma la copil alte deprinderi specifice in afara celor vizate prin exercitii.
Terapia 3C va pregăti terenul pentru dezvoltarea armonioasa a copilului autist ca o consecint a dezvoltrii unei gândiri rationale bazat pe cei doi piloni fundamentali ai dezvoltrii globale: inteligenta emotional si inteligenta motrică.
În ce consta Terapia 3C?
Terapia 3C este un complex de exercitii de coordonare, codate. Stimularea caii eferente (de la muschi la creier) este metoda pe care am abordat-o în procesul terapeutic. Intrucât este evident ca pe cale aferent (de la creier la muschi) exista disfunctii sau deficiente, functie de gravitatea cazului, la copilul autist, ceea ce ne rămâne de făcut este activarea constanta a caii eferente, cu ajutorul codurilor de construire a gândirii motrice. Practic, noi prompt (ajutam) copilul autist sa efectueze sarcinile unor actini motrice, în acest fel ducând informatia de la muschi la creier. Astfel formam sau reactivam (cercetrile vor releva) o noua structura neuromotorie functional. Codurile au rolul de a construi gândirea motrică rational. Spun asta findã exista si o gândire motrică instinctuala.
Copiii autisti, in marea lor majoritate, au achizitii motrice satisfacatoare (merg, alearga, sar, iei pot misca mainile, etc), doar ca nu au capacitatea de a folosi aceste achizitii într-un mod constient si voluntar. lar acest lucru se întâmplã din cauza absentei unei structuri de gândire motrice rational. Nu de putine ori, în cadrul workshopurilor, si la evaluările initiale, parintii au rămas stupefiati când au constatat ca proprii copii nu constientizeaza propria lor corporalitate si ca sunt incapabili de a efectua un gest motric elementar (de ex sa scoat un anumit picior dintr-un cerc). Asta desi, copii respectivi aveau achizitii motrice satisfactoare (mergeau, alergau, etc).
Exercitiile din Terapia 3C, nu se mastereaza. Ceea ce dorim este sa ajutam copilul autist sa constientizeze faptul că-si miscă mana sau piciorul, în prima faza. De aceea nicio sedinta de terapie nu se aseamănă cu alta, ca si exercitii. Stimularea pe traseul utilitar, dar si la masa, este una sinaptogenetica. Nimic nu este facut la întâmplare. Traseul utilitar este construit sinaptogenetic si tine cont de achizitiile motrice din copilaria timpurie, 1-3 ani. Un traseu utilitar sinaptogenetic va rescrie engramele motrice si va reda copilului autist capacitatea de a deveni constient de propriul potential psihomotor într-un mod eficient si rapid.
Prima faza a procesului vizeaz construirea unor automatisme psihomotorii, de baza (asa-zisul “dresaj”). Pe baza acestor automatisme, cu ajutorul parcursului sinaptogenetic codat, vom construi comportamente psihomotorii autonome si adaptative, ca urmare a construirii gândirii si inteligentei motrice.
Toate exercitiile vizeaza stimularea constanta si intensa a caii eferente (transmiterea informatiei de la muschi la creier). Activarea emisferelor cerebrale si a conexiunilor interemisferiale codate, cu ajutorul exercitiilor de coordonare din Terapia 3C, sunt de asemenea o componenta foarte importanta a procesului terapeutic.
Pentru fiecare copil este necesar prezenta unui partener. Acest partener trebuie sa fie unul dintre printi sau ambii, alternativ. Rolul printelui, în procesul terapeutic, este foarte important. Noi nu urmarim transformarea printelui în terapeut, deoarece nu solicitam printelui elaborarea unui protest terapeutic. Prin aceasta abordare, echipa printe-copil, urmărim reconstruirea cailor de comunicare eficiente dintre printe si copil. Mai mult, vizam reechilibrarea si dezvoltarea emotional a printelui, prin pozitionarea acestuia din urma în postura de partener de joaca.
Terapia 3C poate fi abordat ca si sedinta individuala doar în cazurile unde copilul dezvolta agresivitate sau auto-agresivitate.
Sedinta individuala este abordata doar cu scopul de a aduce copilul la capacitatea de a aborda sedintele de grup. Nu este indicata abordarea unui proces terapeutic individual cap-coadă.
Sedintele de grup au rolul de a stimula incluzinea nc din faza initialã a procesului terapeutic. In timp, copilul va realiza apartenenta la grup, va dezvolta un comportament psihomotor si social adaptativ, va dezvolta inteligenta motrică, va învat disciplina socio-comportamentala (să-si astepte rândul pentru a putea intra pe sarcina unui exercitiu). De asemenea va dobândi mecanisme de echilibrare emotional eficiente. Data doar câteva din beneficile abordării unei sedinte de grup, din Terapia 3C.